Romani celebri… si nu prea

23 apr.

E la moda sa fii smart! si de aceea am decis sa „cercetez” putin despre romanii care sunt importanti pentru straini si necunoscuti pentru propriul popor. Din nefericire, nu am stiut sa pretuim adevaratele valori la momentul potrivit, nu am stiut cum sa ii facem sa ramana printre noi si din aceste motive ei au ales sa plece, sa munceasca in locuri unde sunt apreciati, unde au oportunitati, unde sunt respectati.

Stiati, de exemplu, ca undeva in lumea aceasta un roman reuseste sa vanda un tablou chiar si cu 100.000 de euro? Stiati ca pana si Pierce Brosnan ii apreciaza arta (si poate acesta e un nume mic comparativ cu alti oameni importanti care iubesc picturile romanului nostru)? Nicolae Maniu este aceast extraordinar pictor, care in 1983 a parasit Romania pentru Germania,  calatorind in Elvetia, Italia, Olanda, Franta, ulterior stabilindu-se la Paris. Bineinteles, dupa cum era de asteptat, in Romania nu prea avem ocazia sa ii admiram tablourile… au ajuns de putine ori pe meleagurile natale, la Cluj si Bucuresti. Inca ma mai intreb „de ce?”…

O alta personalitate „de-a noastra”, cum ar spune romanul de rand, este Mariana Gordan. Traieste la Londra de multa vreme, deoarece in tara nimeni nu a reusit sa ii gaseasca un loc de cinste. De ce? Pentru ca… ar trebui sa scriu un luuung sir de „pentru ca”, dar nu cred ca ar fi relevant. Stim cu totii ca in tara trebuie sa ai pile si relatii in cantitati poate chiar mai mari decat talentul. Interesant este ca artista a primit totusi ceva in schimb pentru harul ei: o condamnare la inchisoare pentru colaborari cu strainii, de care a scapat in momentul in care a plecat. Intr-adevar colabora cu acestia intr-un mod mai mult decat „profitabil”, facand schite in creion pentru turistii de alte nationalitati care veneau la mare… si pe care le oferea gratis. Pictor, sculptor, scriitor, regizor, toate incorporate intr-o singura persoana, Mariana Gordan.

Dr. Eugen Pavel. Va suna cunoscut? Poate ca nu, dar acesta este omul care a inventat Hyper CD-ROM-ul, care are la baza o sticla fotosensibila si fluorescenta, si care are o capacitate de stocare de peste 10000 Gb. Acest domn isi doreste productie de serie in Romania. Ati auzit vorbindu-se despre asta?

Prof. Stefania Cory Calomfirescu este autoarea a 8 tratate de neurologie, posesoarea a 2 certificate de inovator si primul medic care a scris un tratat despre edemul cerebral. In anul 2001 a fost premiata cu medalia de aur a mileniului din partea Universităţii Cambridge si, mai mult,  a fost aleasă şi în Consiliul Director al acestei institutii.

Aceste 4 nume sunt doar cateva din multele care asteapta sa iasa la iveala aici, pe pamanturile natale. Unii dintre ei au plecat sau au fost fortati de imprejurari sa plece, altii au ramas, dar tot nu au parte de recunoastere, poate doar „afara”. Avem o multime de tineri care sunt mai mult decat dotati in ceea ce priveste inteligenta, intelectul, dar ce folos? In principiu, ei au doua variante: fie parasesc tara pentru a duce o viata mai buna de pe urma talentelor lor, fie raman, cu speranta de a schimba ceva, sau poate doar din pricina lipsurilor care ii impiedica sa isi urmeze visurile. Am remarcat o tendinta din ce in ce mai evidenta a acestora de a dori sa plece la studii in vest. Motivele sunt multe: calitatea invatamantului (aici am ceva dubii… inca mai vreau sa cred ca daca vrei, poti invata foarte bine si in Romania), conditiile in care se desfasoara procesul educational, dar, mai ales, oportunitatile de angajare. Acestia sunt cei despre care avem toate sansele ca, in viitorul mai mult sau mai putin indepartat, sa auzim lucruri senzationale. Si atunci ne va parea rau ca nu am actionat la timp, noi toti, ca popor. Pacat ca autoritatile de la noi nu recunosc o valoare nici chiar atunci cand aceasta le sta sub nas. Oare romanilor nu le-ar prinde bine „o gura de cultura”? un respiro de la aceasta valtoare a non-valorilor? Imi doresc nespus sa ii vad, sa ii ascult si sa le admir realizarile romanilor nostri care isi desfasoara activitatea pe alte meleaguri. Dar mai pot fi oare numite aceste personalitati „romanii nostri”? Chiar daca imi vine greu sa afirm asta… cred ca nu. Din moment ce nimeni nu a reusit sa ii ajute sa se afirme in tara natala, nu cred ca mai avem dreptul sa spunem ca ei sunt „romanii nostri”.

Sper ca am reusit sa va deschid apetitul pentru cunosterea povestilor mai multor oameni de valoare care nu au un loc aparte in Romania si care au reusit sa se afirme pe plan international, dar pentru a fi si mai persuasiva va las sa admirati cateva tablouri.

Intre natura si natura moarta, Nicolae Maniu

 

The chosen one, Victor Hagea (roman care traieste in Germania http://www.victor-hagea.de/VICTOR%20HAGEA.html)

 

Familie, Mariana Gordan (tehnici diverse pe lemn)

 

 Acest articol ar putea fi considerat o continuare a celui in care „l-am cunoscut” de Bogdan Alin Ota, un alt roman super-talentat care nu este apreciat in tara.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: